World Press Photo 2017

 

World Press Photo 2017 - Elena AnosovaHet jaar 2016 was een jaar met hard nieuws. De moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov tijdens een opening van een expositie in de Turkse hoofdstad Ankara was één van de dieptepunten. De foto’s van de aanwezige fotograaf Burhan Ozbilici gingen de hele wereld over. Zijn serie won de World Press Photo 2017 in de serie ‘hard nieuws’. Maar er waren helaas meer dieptepunten in 2016, zoals de nog steeds gaande vluchtelingenstroom, door Mathieu Willcocks in beeld gebracht, of de strijd tegen IS in Libië, waarvan Alessio Romenzi een reportage maakte. Magnus Wennman maakte een indrukwekkende foto van 5-jarige Maha die getroost wordt door haar moeder in een vluchtelingenkamp in Irak. In de Verenigde Staten is de kwestie rond de oliepijpleiding over en door heilige grond van Indianen een ‘hedendaagse kwestie’ die is gevolgd door Amber Bracken. Een iconische foto van een protesterende Iesha Evans, die stand houdt tijdens een demonstratie tegen politiegeweld jegens zwarte mannen, leverde Jonathan Bachman de World Press Photo 2017 in de categorie ‘hedendaagse kwesties’ op.

Er was ook sport. De val van jockey Nina Carberry werd wonderschoon vastgelegd door Tom Jenkins, het leverde hem de World Press Photo 2017, categorie ‘sport’ op. Ook mooi is de duik naar de bal van Gaël Monfils door Cameron Spencer. Jay L. Clendenin portetteerde olympische sporters uit Californië en Giovanni Capriotti geeft ons een inkijkje in de homo(-vriendelijke) rugby wereld in Toronto.

De dood van Cubaanse leider Fidel Castro inspireerde Tomás Munita om een serie te maken rondom de periode van nationale rouw. Elena Anosova volgde het leven in een kleine nederzetting in de buurt van de rivier Beneden-Toengoeska, in het noorden van Rusland en Michael Vince Kim volgde het huidige leven van Koreanen die in 1905 in Mexico als contractarbeider te werk werden gesteld en de generaties Koreanen die er nu nog steeds leven.

De natuur kan mooi zijn, maar te vaak weet de mens de schoonheid te verminken. Een schitterende foto van Francis Pérez confronteert ons met de ‘footprint’ van de mens. Dat de natuur veerkrachtig kan zijn, laten monarchvlinders zien. Dit adembenemende tapijt van vlinders is vastgelegd door Jaime Rojo, de vlinders hebben de vrieskou in de bergen van Mexico naar alle waarshijnlijkheid overleefd.

Alle foto’s zijn nog te zien in De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam tot en met 9 juli 2017, maar ook in diverse andere Europese steden. De expositie zal ook verder de wereld over trekken. Op de website van World Press Photo zijn alle details te vinden.

mentioned photographers / World Press Photo / Koos Kostwinder © 2017

2 gedachtes over “World Press Photo 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.