Stedelijk Museum Amsterdam

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Sinds september 2012 is het wereldberoemde Stedelijk Museum Amsterdam na zes jaar verbouwing weer geopend. Het oude gebouw is volledig gestript en heeft mooie witte zalen gekregen. De oude aanbouw heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe aanbouw, ontworpen door architect Mels Crouwel. De ‘badkuip’ zoals het gebouw wordt genoemd, heeft de nodige kritiek van kenners gekregen. In de slipstream van die kritiek wordt zelfs de gehele collectie, die globaal altijd werd geroemd, als onsamenhangend bestempeld. Criticus Michael Kimmelman van de New York Times had op 23 december 2012 geen goed woord over voor het Stedelijk. Op dezelfde dag brachten wij een bezoek aan het Stedelijk Museum Amsterdam. De nieuwe entree oogt ruimtelijk, maar blijkt krap te zijn naar mate de dag vordert. Er ontstond zelfs een rij voor de ingang toen wij rond twee uur het museum verlieten. De zalen in zowel de oudbouw als in de nieuwbouw hebben dezelfde ‘look and feel’, waardoor de twee gebouwen één worden. Na zoveel jaren verbouwing, was het ‘o ja’ gehalte groot: werken die lange tijd niet meer te zien waren, die je bijna vergeten was, zijn nu weer te bewonderen. Het gebouw is groot en na ruim twee uren ronddolen ben je toe aan frisse lucht. Helemaal na de kunst van Mike Kelley, de kunstenaar die eerder in 2012 overleed en wiens oeuvre nagenoeg de gehele nieuwbouw in beslag neemt. Het is verstikkende kunst. Ruw, donker en zwaar op de hand. Hoe anders is de ‘badkuip’ van Mels Crouwel. Open, transparant en licht. De entreehal heeft mooie details, zoals het wandkleed van Petra Blaisse, de uitvergrootte foto van het werk van Jeff Koons, het mooie trappenhuis en de gele koker waarin de roltrappen zijn gevestigd. Het Stedelijk Museum Amsterdam is een bezoek zeker waard. Al was het alleen al om zelf een mening te vormen over het gebouw en de collectie. De foto’s zijn gemaakt met iPhone 4s en bewerkt met instagram.

7 gedachtes over “Stedelijk Museum Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.