AenF Match

‘This is a man’s world’. Zo stellig als het thema klonk, zo moeilijk is het vinden van een winnaar gebleken. Allereerst omdat inzendingen een eeuwigheid uitbleven. En toen eenmaal dat euvel was verholpen, zat de jury met twee foto’s die van elkaar verschilden als dag en nacht. Het juryrapport van Marijn:

Ferdinand legde zíjn gezichtspunt vast, het samenzijn van mannen onder elkaar. Een foto die een vrouw niet had kunnen maken. Anne pakte het volstrekt tegenovergestelde gezichtspunt, het hare. Een dichte deur. Een foto die nergens op zou slaan, had Ferdinand hem gemaakt. Ferdinand ging voor “the man” (of  ‘men’) , Anne ging voor “the world”. Ook qua stijl en verbeelding contrasteerden beide weergaloos. Ferdinand met zijn vage, troebele weergave van drie mannen, hintend naar het gevoel van kameraderie. De personen en hun individuele kenmerken zijn voor de foto niet van belang, die hoef je niet te zien. Het gaat er om het mannelijk samenzijn. Die is gevangen, die wordt getoond. De foto van Anne is dan juist scherp en hard, zoals de uitsluiting moet voelen. Omdat haar wereld in de ruit weerspiegelt, vangt ze nog geen glimp op van het binnenste van de mannenplek. Dichterbij kon ze niet komen.

Beide foto’s zijn treffend. De beeltenissen die zijn vastgelegd, de vorm die het gegeven is. Het past allemaal. Maar wie wint er dan? Ferdinand zijn foto loste de verwachting van de jury in, de foto van Anne verraste de jury, gaf de jury een andere kijk. Dat is het enige verschil wat er verder echt toe heeft gedaan bij de beoordeling. Een goede foto rocks your world. Especially a man’s world. Anne gefeliciteerd.

Het thema voor de volgende AenF Match: ‘close up’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s