Oslo Arkitektur

Oslo had wat in te halen. In de jaren ’90 van de vorige eeuw gingen architecten en bouwers helemaal los in Nederland, als je door Oslo loopt heb je het idee dat men een aantal decennia heeft overgeslagen en dat men recent is wakker geworden uit een lange winterslaap. Tot voor kort was het Rådhuset de belangrijkste architectonische attractie. Het gebouw werd in 1918 ontworpen en werd in 1950, na de Tweede Wereldoorlog, opgeleverd en geopend. Het stadhuis van Oslo is open voor het publiek en kan met en zonder gids bezocht worden.

Aker Brygge is gelegen in de haven van Oslo. Op de plek waar vroeger een scheepswerf stond, is in midden jaren ’80 van de vorige eeuw gestart met de bouw van kantoor- en wooncomplexen. Het gebied wordt op dit moment verder ontwikkeld met nieuwe gebouwen, waarin restaurants en appartementen een plek vinden.

In 2003 is begonnen met de bouw van een groot complex in het havengebied van Oslo. Het Operahuset is ontworpen door architecten-bureau Snøhetta uit Oslo en is vanaf 2008 in gebruik door de Nationale Opera en het Nationaal Ballet van Noorwegen. De foyer, de winkel en het restaurant zijn vrij toegankelijk en het ‘dak’ is te beklimmen. Vanaf het dak is een mooi uitzicht over de fjord.

Op dit moment wordt flink gebouwd rondom het centraal station van Oslo. Nieuwe kantoorgebouwen worden er uit de grond gestampt. Het station bij het Nationaal Theater is vooral ondergronds een plaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s