Drents Museum

Op 17 november 2011 opende de uitbreiding van het Drents Museum in provinciehoofdstad Assen. Het Drents Museum, bekend om z’n grote archeologische collectie en z’n interactieve tentoonstellingen, groeide uit z’n jasje en had behoefte aan een expositieruimte voor tentoonstellingen buiten de eigen collectie om. Architect Erick van Egeraat won de competitie voor de uitbreiding.
Het bestaande museumkwartier was naar zijn mening niet geschikt voor een groot gebaar en dus ontwierp hij een ondergrondse zaal en verbinding van nieuw- naar oudbouw. Het dak van de zaal is een tuin, passend bij de groene singels van Assen.

De ingang van het museum is verplaatst naar een ‘opgetild’ koetshuis, gesitueerd aan de oude Brink. De ingang is ruim en licht met oude elementen. Een witte wenteltrap leidt de bezoeker naar een grote ruimte onder de grond waar de informatiebalie, de garderobe en de museumwinkel zich bevinden. Dit is tevens de verbindingsruimte tussen het nieuwe deel en het oude deel, het oude klooster.

De oudbouw van het Drents Museum wordt op dit moment nog verbouwd. Het ‘kindermuseum’, een interactief kenniscentrum, is bijvoorbeeld nog niet toegankelijk. De oude ingang van het museum is ontdaan van de kassa- en informatiebalie. De rijke versieringen zijn nu goed en in alle rust te bekijken. Het contrast met de nieuwbouw kan niet groter zijn. De oude Abdijkerk doet nu dienst als auditorium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s