Orangerie Kastanjelaan

Zondagmiddag hadden de benedenburen een housewarming. De overburen waren ook uitgenodigd en al snel ging het over de historie van hun onderkomen, de striptekenstudio aan de Kastanjelaan 31a. Het pand is gebouwd in 1891 en was lange tijd in gebruik als kleuterschool van de Rooms Katholieke Fröbelschool. De buurman vertelde dat het pandje niet was gebouwd als school, maar waarschijnlijk als orangerie. Dat verklaart in elk geval de grote raampartijen in de voor- en zijgevel van het monumentale pandje én de gevelsteen boven de ingang, waarop ‘horti cultura’ staat. Uit historisch onderzoek is gebleken dat in 1915 een bloemisterij was gevestigd in het pandje. Bloemisterij Besseling had telefoonnummer 805 volgens de telefoongids uit dat jaar.

Foto’s van boven naar onder: gevelsteen, R.K. Fröbelschool in 1927, Kastanjelaan 31a in april 2010, renovatie van de aanbouw met op de achtergrond ons huis en het pand in april 2011 vanuit ons huis gefotografeerd. Meer historie over het Spijkerkwartier vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.