Over the top

Over the top
In 1994 opende het nieuwe Groninger Museum in ‘het verbindingskanaal’ aan de prachtige singels in mijn geboortestad. Vanaf dat moment is het gebouw van hoofdarchitect Alessandro Mendini in opspraak. De inwoners van Groningen spraken er schande van dat zo’n groot en vooral modern gebouw in dat deel van de historische binnenstad zou verrijzen. Vele provocerende tentoonstellingen later, bleek met name de inrichting van het gebouw niet bestand te zijn tegen de hoge bezoekersaantallen op jaarbasis. Men had bij het ontwerp gerekend op zo’n 100.000 bezoekers per jaar, terwijl dit er 200.000 tot 250.000 op jaarbasis zijn.
Over the topIn mei 2010 werd gestart met een grootscheepse renovatie. Grote namen in architectuurland werden aangetrokken om een aantal belangrijke ruimtes op te knappen.  Het informatiecentrum werd onder handen genomen door de Spanjaard Jaime Hayon. Computers, tijdschriften en boeken hebben een plek gekregen in zijn organische vormen.
Over the top
Over the top
Ontwerper Maarten Baas ontwierp de nieuwe inrichting van het ‘Mendini restaurant’. Bezoekers kunnen van de verfijnde Italiaanse keuken genieten op de speciaal voor het museum ontworpen ‘Clay’-meubelen van Baas.
Over the top
Over the top
Studio Job ontwierp de over the top ‘Job Lounge’. Een ruimte waarin lezingen en ontvangsten worden gegeven in de sfeer van een 19e eeuwse herensociëteit. De buitenzijde van het museum is ook opgeknapt. De gouden toren blinkt weer als vanouds en de tegeltjes van het Mendini-paviljoen zijn vervangen door nieuwe kleurvaste tegels.
Over the top

Een gedachte over “Over the top

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.