Park Berg en Bos

De gemeente Apeldoorn wilde in de jaren ’20 van de vorige eeuw de stad uitbreiden. Het zou een nieuwe wijk met lommerrijke lanen en veel natuur worden. Totdat de crisis van de jaren ’30 toesloeg. De plannen moesten in de ijskast en er werd een werkverschaffingsproject opgestart. Duizenden mannen werden aan het werk gehouden met het uitgraven van een vijver. De vijver ligt er nog steeds. De woonwijk kwam er niet. Park Berg en Bos was geboren. Het stadspark was toegankelijk tegen betaling en werd de toegangsweg voor dierenpark de Apenheul. Achterstallig onderhoud, toenemende publieksstromen en nieuwe inzichten op het inrichten van parken hebben geleid tot de renovatie van het park. Landschapsarchitect Jolanda van Looij is sinds 2007 betrokken bij het project en heeft belangrijke vernieuwingen aangebracht. Paden zijn versmald en meanderen door de natuur. Het Natuurhuis beschikt over een schitterende bank in de tuin. Bezoekers van de Apenheul hebben een nieuwe toegangsroute gekregen en kunnen genieten van het park vanaf zogenaamde balkons. Het werk is nog niet af, maar op 28 mei leidde Jolanda ons alvast rond langs de onderdelen die gereed zijn. En die onderdelen zijn werkelijk schitterend. Een uitgebreid overzicht van het park en het werk van Jolanda van Looij vind je op haar website.